Der er nogle ting, som nok ret mange børn kan blive enige om. En af dem kunne være, at slik smager rigtig godt, og en anden kunne være, at det ikke er det rareste i verden at være til tandlæge. Lige det med tandlægen er jo noget, som er ret vigtigt - man skal nemlig huske sine tandlægebesøg, og man skal huske at passe på sine tænder.
Men der er også mange børn, som netop ikke er så vilde med at være til tandlægen, og derfor er det også vigtigt, at man sammen gør, hvad man kan for at undgå tandlægeskræk med barnet. Det er nemlig hverken rart for barnet eller forældrene, hvis der er tale om decideret tandlægeskræk.
For netop at undgå denne tandlægeskræk, så er det en rigtig god ide, at man forsøger at starte med de gode tandvaner tidligt i barnets liv, så det netop ikke skal være en meget ubehagelig oplevelse, hver gang det handler om tænderne - om det så er tandbørstning eller tandlægebesøg. Så får 4 gode råd herunder.
Børst tænder to gange om dagen
Den første gode vane, som de fleste nok allerede kender til og udøver derhjemme, er selvfølgelig, at man skal børste tænder to gange om dagen med tandpasta med flourid - det er dog lidt forskelligt, hvor meget fluorid der anbefales i tandpastaen, da det også afhænger af barnets alder.
Man skal altså børste tænder på barnet om morgenen, inden det er tid til børnehave eller skole, og så skal der også børstes tænder om aftenen, inden det er sovetid. Hvis man får børstet tænderne grundigt to gange om dagen, så er man i hvert fald allerede godt på vej i den rigtige retning.
Gør selve tandbørstningen hyggelig og tryg
Der er dog nogle forældre, der kan opleve, at det ikke altid er lige nemt at få børstet tænder på børnene, fordi de måske synes, at det er ubehageligt og noget, som de i hvert fald ikke ser frem til i dagens program. For at gøre denne proces mere behagelig, så man netop kan sikre sig, at barnet får børstet tænderne grundigt, kan det således være godt at lave en slags rutiner i forbindelse med tandbørstningen, så det stille og roligt udvikler sig til at være helt fint for barnet at få børstet tænder.
Det kan være lidt svært, hvad man helt konkret kan gøre, og det er helt sikkert også forskelligt, hvad der vil virke fra barn til barn. Man kan dog prøve at synge, mens man børster barnets tænder - eller måske fortælle en historie. Man kan også snakke om, hvad der skal ske den efterfølgende dag eller andre beroligende ting. Hvis man finder en form for rutine omkring tandbørstningen, kan det i hvert fald gøre det lidt mere behageligt for barnet.
Snak om mundhygiejne, tandlægebesøg og den slags
Hvis barnet hverken er glad for at få børstet tænder eller gå til tandlægen, så kan det også være en fin ide at snakke lidt om det. Hvis barnet ikke ved særlig meget om tandvaner, og hvad det hele betyder, så er det også helt naturligt, at det måske kan forekomme lidt skræmmende - særligt når er inde ved tandlægen, og det kan virke lidt voldsomt med alt det udstyr, de har.
Her kan man måske starte med at forsikre sit barn om, at man altid vil være derinde til de fremtidige tandlægebesøg, og at tandlægerne desuden altid er søde og vil børn det bedste. I forhold til tandbørstningen kan man måske fortælle, at det er meget vigtigt, at man får børstet tænderne godt, fordi der ellers kan gå huller i tænderne - netop denne del skal ikke fortælles voldsomt, men skal mere være en slags motivation for, at barnet rent faktisk er villig til at sidde stille, når tænderne skal børstes.
I forbindelse med sidstnævnte, kan man også prøve at læse Karius og Baktus højt, da det kan give barnet et indtryk af, hvad der foregår inde i munden og i værste fald, hvad der kan ske, hvis man ikke får børstet tænderne grundigt nok.
Giv en lille gave efter tandlægebesøget
Et trick, som faktisk også har vist sig at virke, i forhold til at gøre barnet mindre bange for tandlægen, er at give en lille gave efter hvert tandlægebesøg. På den måde er barnet måske stadig lidt utryg ved hele situationen, men kan dog i det mindste se frem til at få sig en lille gave, når det hele er overstået.
Så skal man altså igennem noget, der er lidt ubehageligt, men man får også stadig noget godt ud af det. Og således vender barnet sig langsomt til at gå til tandlægen og bliver langsomt tryggere og tryggere ved det.