Er dine børn utrygge ved vand? Brug ferien på at lære dem at elske vand med disse 5 råd

Der er ikke noget bedre end vandplaskeri og leg i vandet når sommeren kommer med de varmeste dage, og det er tid til at køle sig af med et besøg på stranden, is og familiehygge. Det er dog mindre spændende hvis dine børn ikke er helt så trygge ved vand, særligt ikke hvis i skal afsted på sommerferie til syden eller under varmere himmelstrøg, netop for at besøge stranden en hel masse.

Der er dog gode råd at hente, hvis du gerne vil lære dine børn at være mere trygge ved led og hygge i og omkring vandet. Her er det dig som forælder der har ansvaret for at gøre dine børn mere trygge ved vandet og eksempelvis træne lidt livredning i form af sjove øvelser, der gør det hele en anelse nemmere at tage bilen til Grækenland eller Kreta eksempelvis, for at nyde sommerferien i strandkanten. 

1: Overvej om du skal droppe vinger og bælte? 

En af de ting der kan være med til at give en falsk tryghed for dit barn i vandet er ved at påføre svømmevinger og bælte. Først og fremmest er det med til at hæmme den bevægelighed der er normal for barnets motorik og kan derfor give en usikkerhed i sig selv, ved at dit barn ikke kan bruge kroppen som det er vant til.

Derudover kan det give en falsk tryghed der gør, at hvis vinger eller bælte ikke helt sidder som det skal, glider lidt rundt eller løsner sig under opholdet i vandet, så vil barnet blive bekymret, da der ikke er en fornemmelse af de muligheder der egentlig åbner sig op når der ikke er vinger og bælte eller anden sikkerhed i vandet.

Start i stedet med en tilvænning på lavt vand og kom ud på dybere vand, når der er evner til dette. 

2: Sørg altid for at have fuldt opmærksomhed på dit barn 

Når du er med dit barn i vandet og skal sikre en større tryghed, så er en af de vigtigste ting at give den bedste mulige støtte. Denne støtte giver du ved at yde fuldstændig opmærksomhed hele tiden.

Dit barn finder en sikkerhed og tryghed ved at vide at du er til stede, hvis der skulle opstå usikre situationer. Det forhindrer du ved at være fuldt opmærksom på alle tidspunkter, indtil dit barn har en fortrolighed med at være i vandet og bevæge sig rundt i vandet. 

3: Øv jer på at svømme i svømmehallen 

der findes forskellige hold til børn i alle aldre i svømmehallen som kan være med til at give dit barn en større sikkerhed. Her er der fokus på leg og læring, hvor dit barn får gode redskaber dit at komme frem i vandet, på en sikker vis. Du behøver derfor ikke selv være en haj til at lære fra dig i vandet, men kan lade andre om opgaven i stedet.

For nogle børn giver det at være sammen med andre ligesindede også et helt andet fokus, der fjerner noget af den usikkerhed der kan opstå når barnet svømmer rundt på både lavt og dybere vand. Derudover kan du selvfølgelig også selv tage dit barn med i svømmehallen en gang imellem, for at blive mere bevendt med den følelse der er forbundet med svømningen. 

4: Skift aktiviteter i vandet for at ændre fokus og bevægelighed 

Der er flere aktiviteter i vandet der kan være med til at give en større sikkerhed i forhold til at føle sig tryg når man er barn. Her handler det både om balance, fokus og ganske enkelt have en fornemmelse af, hvordan kroppen reagerer i forskellige situationer når den er under vand. Her kan det være en god idé at lade barnet vælge nogle sjove lege eller aktiviteter der både er motiverende, men som også fjerner fokus på det der eventuelt måtte være farligt.

Start på lavt vand og gå ikke længere ud end dit barn føler sig trygt. Lav forskellige leget og tag eventuelt redskaber med i vandet der kan ændre fokus på usikkerheden og i stedet give anledning til leg. 

5: Øv balancen på vand 

En af de ting der gør sig mest gældende når det kommer til at føle sig tryg i vandet er, at der er en god balance der giver barnet mulighed for at orientere sig, vende sig og komme op at vandet igen i en behagelig position. Eksempelvis hvis hovedet skulle komme under vand, så er det nødvendigt at have en sikkerhed for, at barnet med tryghed har en fornemmelse af at kunne finde op over overfladen igen.

Her er det balancen der spiller ind og du kan med fordel lave en masse øvelser der træner barnets balance, ud fra alder og erfaring på land og dermed give bedre mulighed for en større tryghed i vandet. 

Menu
Top